BME | VIK | Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN

Űripari workshop Portugáliában

2023. december 9. 15:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Magyarország portugáliai nagykövetsége szervezésében december 4-5 között kétnapos űripari workshopot tartottak Portugáliában, melyre számos magyarországi űripari vállalatot, a HUNSPACE klaszter képviselőjét, valamint a BME-t is meghívták. Egyetemünk oktatási-kutatási tevékenységét Csurgai-Horváth László, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék docense mutatta be, mint az űrmérnök mesterképzés szakbizottsági elnöke, illetve a HVT‑nek, mint a képzés gesztortanszékének képviselője. Az eseményen részt vett Ricardo Conde, a portugál űrügynökség igazgatója, Rui Santos, a portugál űripari klaszter vezetője, továbbá számos helyi űripari vállalat képviselője is. A portugáliai űroktatást az ország első aerospace/space engineering képzését közelmúltban elindító University of Minho mutatta be.

Az eseménynek a házigazdája hazánk lisszaboni nagykövetsége volt, és Magyarország portugáliai nagykövete, Dr. Fábián Emília nagykövet asszony nyitott meg, ahol sor került a résztvevők bemutatkozására egy-egy előadás keretében. A BME oldaláról Csurgai-Horváth László egyrészt a korábbi sikeres űrkutatási projektekről, másrészt az űrmérnök mesterképzésről tartott előadást. A résztvevők kerekasztal beszélgetésen kifejezték érdeklődésüket további ipari, kutatási és oktatási együttműködések iránt.

A követségi program után a portugál űripari klaszter vállalatánál, a Lusospace cégnél fogadták a magyar résztvevőket, amely egy több, mint 20 éves múltra visszatekintő vállalat és rendelkezik mindazon kutatás-fejlesztési és laboratóriumi képességekkel, amelyek egy űripari projekt sikeres lefolytatásához szükségesek.

A program második napján a Guimarães városában található University of Minho meglátogatására került sor. Az eseményen nagykövet asszony, valamint a magyarországi partnerek is részt vettek. Az egyetem részéről Pedro Arezes professzor, a mérnökképzés vezetője és Gustavo Rodrigues Dias professzor, az aerospace képzés vezetője fogadták a magyar partnereket. A portugál és a magyar bemutatkozó előadásokat követően az egyetemi kampuszon belül néhány kutatólaboratórium illetve sikeres spinoff cég (DTx & Done Lab, PIEP) meglátogatására került sor, melyek mindegyikének tevékenysége számos ponton kapcsolódik az űrkutatáshoz és űrtechnológiához.

A portugál és a magyarországi űrtevékenység számos hasonlóságot mutat, amely országaink hasonló méretéből is adódnak. A portugál egyetemi és a vállalati szféra szorosan kapcsolódik, továbbá a portugál űripari vállalatok sikeres együttműködéseket alakítanak ki más európai, és tengerentúli kutatóhelyekkel is. Szívesen együttműködnének magyarországi oktatási és kutatási kezdeményezésekben, így érdeklődés esetén a HVT további részletekkel is tud szolgálni.

A hír forrása:
https://www.vik.bme.hu/hir/3212-uripari-workshop-portugaliaban