BME | VIK | Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN

Újabb Műegyetemi diákműhold üzemel a világűrben: MRC-100

2023. június 23. 23:00

Pályára állt és megkezdte működését az ötödik Műegyetemi diákműhold, az MRC-100. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán készült legújabb űreszközt 2023. június 22-én helyi idő szerint 14:10-kor bocsátották ki a hordozóeszközből. A fejlesztőcsapat földi állomásán június 23-a éjjel 0:21-0:33 közötti áthaladása során vették az MRC-100 rádiójeleit, az adatok alapján a műhold helyi idő szerint 15:00-kor bekapcsolt és megkezdte működését, minden rendben üzemel, az adatok és a paraméterek a vártnak megfelelnek.

A 2023 június 12-én, a SpaceX Falcon-9-es hordozórakétája segítségével Föld körüli pályára állt többek között a D-Orbit cég kisműhold hordozója, melynek fedélzetén az Alba Orbital PODjában tartózkodott az 5. magyar, 5x5x15 cm-es névleges méretű, 583 grammos, 3-PocketQube osztályú, vagyis 3-zsebműhold méretű, a Műegyetemi Rádió Club 100 éves fennállásának tiszteletére elnevezett MRC-100 diákműhold.

A június 22-én helyi idő szerint 14:10-kor az AlbaPod-ból pályára állított MRC-100 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken, a Mikrohullámú Távérzékelés Laboratóriumban, együttműködésben a Műegyetemi Rádió Clubbal, az oktatási rendszerbe integráltan, egyetemi hallgatók által tervezve és fejlesztve, egyetemi oktatói szakmai irányítás mellett készült, közel másfél év leforgása alatt.

1. ábra. Az MRC-100 felépítése http://152.66.80.46/mrc100dec

A projekt fő támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és az Amateur Radio Digital Communications voltak. A teljes támogatói lista megtalálható a https://gnd.bme.hu/mrc100/ oldalon.

Dr. Gschwindt András, a BME VIK HVT címzetes egyetemi docense, mint a Műegyetemi műhold projektek vezetője korábban elmondta, amit csak lehetett, beleépítettek a kisműhold térfogategységébe. A működést biztosító alegységek (energiaellátó rendszer, fedélzeti számítógép, rádiókommunikációs rendszer), továbbá az elekroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy aktív elektromágneses helyzet stabilizáló rendszer, Nap és horizont szenzor - Konkoly Csillagászati Intézet, egy GPS, egy nagy felbontású kamera, egy totál ionizáló dózismérő rendszer - 27G Technology, AIS vevő, a H-Ion - ATL hőszigetelő anyagvizsgálata is helyet kapott rajta.

A BME korábbi három kisműholdjának a Föld körüli térség elektromágneses szennyezettségének feltárása, mérése volt a feladata a földi TV-adók frekvenciasávjában. Ezekre alapozva megszületett a világban első, az adott sáv szennyezettségét bemutató térkép. Az MRC-100 elsődleges feladata egy sokkal szélesebb frekvenciatartomány vizsgálata. Elkészült és a műhold fedélzetére került egy olyan mérőrendszer, a hozzá tartozó antennákkal, amely a 28-1766 MHzes és 2000-3120 MHz-es frekvencia sávban képes méréseket végezni. A mérések eredményét a 436,72 MHz-es és a 2,2675 GHz-es sávban sugározza le a földre. Az MRC-100 által sugárzott jelek vétele és a műhold üzemeltetése elsődlegesen a BME műholdvezérlő állomásán történik.

2. ábra. Az MRC-100 összeszerelt állapotban, startra készen - 2022. december

A kisműhold fedélzetén három másik egyetemen készült önálló kísérletek mérőeszközei is a világűrbe kerültek - 30x30x3 mm-es térfogatban: a Szegedi Tudományegyetem akadémiai és diákmoduljai különböző hőmérsékletmérési módszereket hasonlítanak össze űri körülmények között; a Győri Szechenyi István Egyetem kísérlete az alacsony fogyasztású mikrokontrollerek űrbeli működésének vizsgálatára irányul; a Debreceni Egyetem egy mikrovezérlő által irányított kísérleti dózismérő eszközt helyezett el a műholdra azzal a céllal, hogy az űreszköz pályája mentén tapasztalható radioaktív sugárzási térről információt szolgáltasson.

3. ábra. Az MRC-100 Magyarország feletti áthaladása - gpredict

Az MRC-100 június 23-a éjjel 0:21-0:33 közötti Magyarország feletti áthaladása alkalmával vett telemetria adatok alapján a műhold helyi idő szerint 15:00-kor feléledt, jó egészségnek örvend. A tavaly december óta lemerült fedélzeti akkumulátorok feltöltődtek, a továbbiakban a műhold automatizált üzemeltetése, az egyes fedélzeti rendszerek beüzemelése fog megtörténni. Az egyes alrendszerek működéséről a földi állomásunk honlapján tájékozódhatnak:

https://gnd.bme.hu/mrc100/

4. ábra. Az MRC-100-ról vett jel vízesés diagramon (frekvencia-idő-amplitúdó)

Dr. Dudás Levente

A Műegyetemi zsebműhold
projektek szakmai vezetője