BME | VIK | Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN

Szabadtéri hullámterjedési mérések az 58GHz-es sávban

2022. november 11. 09:30

Tanszékünkön a közelmúltban egy 58GHz-es sávban üzemelő, hullámterjedési és adatátviteli vizsgálatokra is alkalmas berendezést telepítettünk. Az összeköttetés a V1 épület és az E épület között üzemel, melyben Nokia MetroHopper típusú berendezéseket használunk.


Az 58GHz-es sáv a milliméteres hullámhosszúságú rádióösszeköttetések között kitüntetett szereppel bír a légköri oxigén erőteljes csillapítása miatt. Nagy szerepe van sűrű mikro- és pikocellás (pl. 5G, 6G) hálózatok felépítésében, de a tanszék kutatási profiljába illeszkedően alkalmas a csapadék okozta fading jelenségek vizsgálatára is.

A vételi jelszintet mindkét végponton folyamatosan mérjük és rögzítjük, a mellékelt ábra egy enyhe esős periódus alatt végzett mérést mutatja.


Az új összeköttetés kiegészíti a már több éve az Alphasat műholdon keresztül folytatott Ka (39.4 GHz) és Q (19.7 GHz) sávú méréseinket.

A mikrohullámú sávokban tapasztalható fading szorosan összefügg a csapadék intenzitásával, ezért jól alkalmazható meteorológiai folyamatok detektálására is. Tanszékünk a fenti eszközparkkal a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium keretében zajló kutatásban is részt vesz, ahol a milliméteres hullámhosszúságú földi és műholdas rádióösszeköttetéseinken végzett mérések segítik a csapadékviszonyok változásainak jobb megismerését és alkalmazhatóságát a vízgazdálkodásban.

Az antenna telepítése

Az összeköttetés kitakarása tesztelési célból