Tanszékünk számára kiemelkedően fontos a hallgatók szakma iránti elkötelezettsége, érdeklődésének fenntartása és növelése. Éppen ezért a hagyományos egyetemi képzés keretein túlmutató csoportos és egyedi foglalkozásokat szervezünk, ahol személyre szabott tudásátadásra is van lehetőség. Az érdeklődő hallgatóknak lehetőséget biztosítunk, hogy bekapcsolódjanak a tanszéken folyó kutatási és oktatási tevékenységekbe. Ezáltal elmélyíthetik szakmai ismereteiket, és a képzés során megszerzett elméleti tudásukat kiegészíthetik gyakorlati tapasztalatokkal.

Fontos feladatunknak tartjuk az utánpótlás-nevelést, ezért intenzív Demonstrátori programot kínálunk azon hallgatóknak, akik érdeklődnek az oktatás iránt. 

Hallgatóink elmélyedhetnek egy számukra szimpatikus, naprakész kutatási témában, melyből rendszerint sikeres Tudományos diákköri konferencia  (TDK) dolgozatok és helyezések születnek.

Heti rendszerességgel, alapvetően villamosmérnök hallgatóknak, Áramkörépítő szakkört tartunk, amely gyakorlati oldalról mutatja be a kis- és nagyfrekvenciás, analóg és digitális áramkörök tervezését, megvalósítását és üzemeltetését.

Szintén heti rendszerességgel Matlab szakkört tartunk az érdeklődő hallgatóknak, ahol minden alkalommal kicsit más megvilágításban, érdekes példákon keresztül, esetenként ipari tapasztalatokkal rendelkező külső előadók segítségével mutatjuk be programot.

Várjuk mindazon érdeklődő hallgatóknak a jelentkezését, akik:

  • szeretnék a gyakorlatban kipróbálni elméleti tudásukat,
  • érdeklődnek az oktatás iránt,
  • el szeretnének mélyedni a tanszék által oktatott vagy kutatott tématerületekben,
  • szívesen közreműködnének a tanszéken folyó ipari projektekben.
Demonstrátori program

Demonstrátori programunk célja a tehetséges és érdeklődő hallgatók oktatási kedvének és tapasztalatának a megalapozása. Az oktatáson keresztül a saját tudásuk is elmélyül, biztossá válik. Nagy hangsúlyt fektetünk az előadásmód fejlesztésére, a magabiztosság megalapozására, melyet demonstrátoraink a későbbi egyetemi és ipari pályafutásuk során kamatoztathatnak. A demonstrátori tevékenység nem csupán a szakmai önéletrajzban mutat jól egy állásinterjún, hanem számos ösztöndíj elnyeréséhez plusz pontot jelent.

Az alábbi, tanszék által oktatott tantárgyak esetében kínálunk (lehet vállalni) gyakorlatvezetést, valamint házi feladat-, ZH- és vizsgajavítást:

  • Jelek és rendszerek I.
  • Jelek és rendszerek II.
  • Elektromágneses terek alapjai
  • Rendszerelmélet

Ha jelentkezni szeretnél, vagy csak kérdésed van keresd bátran a tantárgyak előadóit!

Tudományos diákköri konferencia (TDK)

Tanszékünk oktatóinak közreműködésével hallgatóink 6 dolgozattal vettek részt a TDK 2015 konferencián. 3 szekcióban 3 db 1. helyezést, 1 db 3. helyezést és 2 db jutalmat nyertek. A TDK-val kapcsolatos kérdésekben keressétek Gerhátné Dr. Udvary Esztert!

1. helyezés

Bálint Botond (Modellezés és szimuláció szekció)
Rezonátor láncon alapuló nagytávolságú vezeték nélküli energiaátvitel 
Konzulens: Dr. Pávó József, Dr. Bilicz Sándor

Csuka Barna (Jelfeldolgozás szekció)
Átviteli hibák becslése és kompenzálása a 802.11ad rendszerekben 
Konzulens: Dr. Kollár Zsolt

Géczy Gábor (Hardver szekció)
SMOG-1 műhold központi energiaellátó rendszer és kísérleti doziméter tervezése 
Konzulens: Dudás Levente

2. helyezés

Faragó Ákos (Modellezés és szimuláció szekció) 
Milliméteres hullámhosszú hozzáférési és ellátó hálozatok csapadéktól függő megbízhatóságainak vizsgálata az 5G rendszerekben 
Konzulens: Dr. Bitó János

Jutalom

Kristóf Timur (Hardver szekció) 
A SMOG-1 PocketQube műhold redundáns fedélzeti számítógépének hardver és szoftver fejlesztése rendszerekben 
Konzulens: Dudás Levente

Osbáth Kristóf (Hardver szekció) 
Keverők összehasonlítása MHz tartományban
Konzulens: Cseh Tamás, Dr. Ladvánszky János (Ericsson R&D)

Korábbi évek eredményei

Áramkörépítő szakkör
A 2016/17 tavaszi félévben az áramkorépítő szakkör / nagyfrekvenciás áramkörök realizációja tárgyat minden héten szerdán 12:15-14:00 között a V1 épület 501 teremben tartjuk.

A feladat egy rövidhullámú rókavevő megépítése:

 

 

 

Matlab szakkör

A 2016/17 őszi félévében az Matlab szakköri foglalkozásokat minden héten csütörtökön 16:15-18:00-kor a V1 épület 528 teremben tartjuk. A szakkörön való részvétel ingyenes, és nincs semmilyen feltételhez vagy előtanulmányi rendhez kötve, vagyis bárki jöhet aki a BME hallgatója és szeretne a Matlab programmal közelebbről megismerkedeni. Azokat várjuk, akik az egész félévben rendszeresen járnának a foglalkozásra, egyéb megkötés (előismeret, hányadik évfolyam, stb.) nincs.  

Jelentkezés: "MATLAB MARATON" tárgyú levélben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.